Zahir

Temat: [test wg Joe Friela] pytania
Kto mi wyjaśni, dlaczego, jadąc ze średnim tętnem 160, moja średnia prędkość wynosiła 22 km/h, czyli tyle samo, co ze średnim tetnem poniżej 150? Zrobiłem niedawno badania krwi i wyszły mi: badanie norma Leukocyty 8 [3.8 - 10] Hemoglobina 13 [14 - 18] MCV 80 [80 - 99] MCH 26 [27 - 35] MCHC 32,2 [32 - 37] OB 20 [2 -...
Źródło: forumrowerowe.org/index.php?showtopic=71904



Temat: Co wiem o FIPie
" />Wyniki malutkiego Robiego ( nie był jeszcze pobrany płyn z jamy brzusznej) ALT <10 ( mało norma jest napisna 12-130 AST 19 TP 6,9 CREA 1.3 mg/dL ALB 2,5 GLOB 4,4 czyli ich stosunek ok 0.58 WBC 36,2 10Âł/mmÂł wg normy 10-15 czyli podwyższone RBC 8,73 10Âł/mmÂł HGB 11,6 HCT 36,3 PLT 240 10Âł/mmÂł MCV 42 MCH 13,2 na granicy wg normy 13-17 MCHC 31,8 norma ok 30-36 RDW 16,9 odrobinę poniżej norm 17-22 MPV 13 %LYM 26,4 #LYM 9,5 H 10Âł/mmÂł norma w nawiasach <1,2-3.2 %MON 2,9 #MON 1.0 H 10Âł/mmÂł norma w nawiasach <0.3-0.8 %GRA 70,7 #GRA 25,7H 10Âł/mmÂł norma w nawiasach <1.2-6.8 Glukoza 128mg Podejrzenie w zasadzie diagnoza FIP narazie brak innych objawów osłuchowo dobrze je załatwia się normalnie.
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=7808


Temat: TEN Kots&Fisio Żoliborski*PL['] - poprawa wyników Puszi
" />Wyniki badań krwi Buruś lat ponad 8: wyboldowałam wyniki poza normą Erytrocyty - 8,81 Hemoglobina - 13,8 Hematokryt - 44,1 MCV - 50 MCH - 15,6 MCHC - 31,2 Leukocyty - 6,6 ponizej normy Limfocyty - 12 ponizej normy Monocyty - 3 Kwasochłonne - 8 Pałeczki - 9 powyzej normy Segmenty - 68 Płytki krwi - 231 AIAT - 61 AspAT - 34 AP - 32 Glukoza - 87 ponizej normy Kreatynina - 1,4 Mocznik - 46 Albuminy - 34 Białko - 9,4 powyzej normy Bilirubina - 0,2 GGTP - 1 Wapń - 9,9 Fosfor - 4,2 ponizej normy Magnez - 2,2 Żelazo - 84
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=12823


Temat: Tajfun na DT u daisy
" /> ">Morfologia: leukocyty: 5,20 G/l erytrocyty: 9,42 T/l hemoglobina: 9,07 mmol/l hematokryt: 0,46 l/1 MCV: 49 (tu nie mogę doczytać jednostki.. l??) MCHC: 19,3 mmol/l Płytki krwi: 862 G/l Obraz ... kreatynina: 1,0 mg/dl mocznik: 58,1 mg/dl Białko całkowite: 54,0 g/l Ktoś może mi to zinterpretować?? Morfologia - nieznacznie poniżej normy WBC, RBC, hematokryt w normie, martwi mnie HGB bo dość sporo poniżej normy, płytki ok. MCH lekko podyższone i teraz pytanie to na pewno MCHC wynosi 19,3 ? czy MCH ? MCV w normie. Biochemia - podwyższona kreatynina. Mocznik w normie to...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=6989


Temat: Dieta Optymalna Dr.Kwaśniewskiego
Dzisiaj odebrałam wyniki mam, które przedstawiam ponizej. Może nie są rewelacyjne i brakuje w nich wyników IgG ( będą za 10 dni ) oraz B-mikroglobuliny ( będzie za trzy tygodnie ) ale przedstawię to co mamy. w nawiasach podaję normy. mocznik 40 ( 15-45 ) kreatynina 0,8 ( 0,6-1,0) kwas moczowy 7,2 ( 2,6-6,0) Sód 143 ( 135-145) Potas 4,1 ( 3,5-5,2) ... 8 ( 3-8 ) Erytrocyty 3,48 ( 3,7-5,1) Hematokryt 31,6 ( 37-47 ) MCV 91 ( 80-99 ) RDW 15,2( 12-15) Hemoglobina 10,9 ( 12-16) MCH 31,2 ( 27-35) MCHC 34,3...
Źródło: szpiczak.org.pl/forum/viewtopic.php?t=475


Temat: Do Jana
Drogi Janie ! Dzisiaj odebrałam wyniki kontrolne krwi i moczu.Przedstawię je poniżej. Alat 15.38U/L Norma 5.00-45 ,Morfologia krwi WBC 3.23 norma 4,00-10.00,Rbc 3.94 norma 3.50-5.00,HGB 12,61 norma 12.00-15,00,HCT 36,96 norma 33.00-43.00 ,MCV 93.76 norma 81.00-99.00,MCH 32.00 norma 27.00-32.00,MCHC 34.13 norma 32.00-37.00,PLT 315 norma 150.00-400.00 .Mocz bardzo dobry wynik,OB 20.00 po 1h norma 0.00-12.00 . Jak widac wszystko jest w normie oprócz leukocytów...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Wyniki krwi
białe krwinki (wbc) tylko co poniżej normy czerwone (rbc) - podobnie lekko poniżej hemoglobina (hgb) - również za mało hematokryt (hct) też poniżej normy objętość krwinek (mcv ) - prawie w normie mało hemoglobiny w krwinkach (mch mchc) podwyższony rdw (tj. są zbyt duże różnice wielkości między poszczególnymi krwinkami czerwonymi) bardzo niskie żelazo (norma 50-175) - czy aby na pewno prawidłowa jednostka?...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
otoz dzis otrzymalem wyniki badania krwi i moczu i niezabardzo mnie zachwycily.. podam te wyniki Morfologia krwi... Erytocyty 4,71 Hematokryt 43,8 Hemoglobina 15,1 MCV 93 MCH 32,1 MCHC 34,5 RDW-CV 12,7 Leukocyty 5,3 Płytki 218 Granulocyty 34 ponizej normy Limfocyty 56 powyzej normy MID 10 Mocz Kolor j.zolty Przejrzystosc l.mętny Glukoza nie stwierdzono Bilirubina nie stwierdzono Ketony nieobecne Ciężar własciwy =1.030 pH...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Złe wyniki
Wczoraj odebrałam wyniki morfologii, które bardzo mnie zaniepokoiły, bo wg przedstawionej skali niektóre wartości są poniżej normy, a jedno mam nawet powyżej (PCT). Jestem w 16 tygodniu ciąży i dlatego martwię ... 10.4 HCT 29.9 MCV 90.3 MCH 31.4 MCHC 34.8 PLT 356 RDW-SD 38.2 RDW-CV 11.9 PDW 13.1 MPV 10.9 P-LCR 32.7 PCT 0.39 + NEUT# 6.10 LYMPH# 2.40 MONO# 0.53 EO#...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8297


Temat: 5-ciolatek - wyniki morfologii i OB
normy %BASO - 1.0 %LUC - 3.5 NEUT - 2.51 LYMPH - 4.54 MONO - 0.44 EOS - 0.81 - minimalnie powyżej normy BASO - 0.08 LUC - 0.30 RBC - 4.94 HGB - 13.1 HCT - 37.8 MCV - 76.5 MCH - 26.6 MCHC - 34.8 RDW - 14.4 %M/%H - 174.5 (tu nie podają normy) %HYPO - (tu nie podają normy) PLT - 343 MPV - 7.3 PDW - 53.5 OB - 8 mm Czy ktoś móglby mi pomóc i zinterpretować wyniki? Bo lekarz powiedział tylko, że nie zmieniamy leczenia. Z...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=290


Temat: Leukocyty ponizej normy
Witam, właśnie dzisiaj odebrałam wyniki badań, lekarza odwiedzę dopiero w poniedziałek, poniżej normy mam leukocyty 3,38 m/mm3, a podwyższone limfocyty 48,8 %, MCH 33,3 i MCHC 36,6, chciałabym się dowiedzieć czy...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4455


Temat: Wyniki mojej zony-PETER PROSZE O POMOC!
Bardzo prosze o pomoc moja zona ma Hemoglobine,Hematokryt,MCV,MCH,MCHC znacznie ponizej normy,a Monocyty,bazofilie i RDW powyzej normy.Co moga oznaczac takie wyniki? Oto te wyniki: Hemoglobina-7,5 Hematokryt-28,9 MCV-62,6 MCH-16,2 MCHC-26,0 Monocyty-11,2 Bazofilie-1,7 RDW-20,3 Testy tarczycowe sa w porzadku,zona cierpi jeszcze na uporczywy kaszel,podczas ktorego czesto sie dusi.Miala obfite miesiaczki,od kilku miesiecy sa w normie.Wiek 32 lata.Poprzednia morfologia byla ok.Niestety cytologie ma trzeciego stopnia,Dostala skierowanie...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3977


Temat: WYNIKI KRWI-PROSZę O POMOC
Jestem zaniepokojona moimi wynikami,a raczej dwoma parametrami,które sa poniżej normy.WBC: 5.0 MCV: 85 RBC: 4.67 MCH: 29.2 HGB:13.7 MCHC: 34.4 HCT:39.7 RDW: 12.5 PLT: 206 MPV: 7.9 (PODKREśLONY) PDW: 15.1 %...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4192


Temat: Proszę o interpretacje wyników krwi
Ostatnio zrobiłam wyniki krwi i chciałabym dowiedzieć sie co one mogą oznaczać: WBC-11,7 NEUT-8,2 NEUT%-69,9% LYMPH-2,4 LYMPH%-20,4% MXD-1,1 MXD%-9,7% RBC-5,29 HGB-10,9 HCT-36,7 MCV-69,4 MCH-20,6 MCHC-29,7 RDW-SD-40,3 PLT-279 OB-16 Co one oznaczają niektóre wiem są poniżej normy więc co to oznacza?Proszę o pomoc.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1009


Temat: Leukopenia transitoria-co to takiego?
HGB-11,6 HCT-35,4 MCV-91,0 MCH-29,8 MCHC-29,8 PLT-116 Rozmaz: neutrofile pałeczkowate 3 podzielone 62 eozynofile 1 limfocyty 31 monocyty 3 W rozpoznaniu napisano-Leukopenia transitoria i zalecono kontrole morfologii za miesiąc,którą miałam wykonaną i tak mam cały czas WBC skaczące ,raz na granicy a raz poniżej normy.Proszę o pomoc co może być tego przyczyną,i czy to mogą być objawy jakiejś choroby?Dalej mnie bardzo bolą stawy,robiłam badania morfologii :WBC 3,03 RBC 4,44 HGB 13,2 HCT 39,8 MCV 89,7 MCHC 33,1 MCH 29,7 RDW 11,5 PLT 209 MPV 10,7 NEUT 1,22 LYMPH 1,35 MONO 0,28 EO 0,09 BASO...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1064


Temat: jakie są NORMY MORFOLOGII KRWI w ciąży????
Etna anemia jest wówczas jeżeli stężenie hemoglobiny (HGB) we krwi spada ponizej normy a hematokryt poniżej 35% (jest to stosunek elementów morfotycznych do ogólnej objętosci krwi. MCH< MCHC<MCV średnia zawartość hemoglobiny...
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=2999


Temat: Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań
" />Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników moich badań krwi. Te które zaznaczyłam "*" mam poniżej, a te zaznaczona "#" są powyżej norm podanych przez laboratorium. Chciałam dodać że od ponad miesiąca przyjmuję preparat żelaza ponieważ wcześniejsze badania wykazały anemię jak stwierdził lekarz... Teraz HGB mam w normie ale pozostałe wskaźniki? Co mogę zrobić żeby je "poprawić"? RBC 3.80 * HCT 34.7 * MCV 91.0 RDW 9.6 * HGB 13.0 MCH 34.3 # MCHC 37.6 # PLT 233 PCT 0.17 MPV 6.6 * PDW 11.7 WBC 6.3 LYMF 1.5 24.2% MID 0.9...
Źródło: doctormed.pl/board/viewtopic.php?t=674


Temat: Jak zinterpretować wyniki badań?
Pozwolę sobie odpowiedzieć; CRP to tzw. białko ostrej fazy czyli jego zwiększona produkcja następuje w przypadku ostrego stanu zapalnego w organizmie. Wynik jest na granicy normy. Na pewno będzie przy okazji do kontroli. Ale się nie denerwuj bywają wyniki nawet po 300. Z morfologii krwi najważniejsze parametry to; RBC, WBC, HGB, HCT, PLT dalej MCV MCH( tzn. że erytrocyty są trochę za mało wysycone hemoglobiną ) MCHC i reszta Z tego co widzę to normy które napisałaś dotyczą osób dorosłych( ale nie wszystkie)! W pierwszym roku życia dla każdego miesiąca są inne wartości! Sprawdź w laboratorium lub zapytaj lekarza. Jeżeli chodzi o rozmaz a piszesz tylko o komputerowym ( to ten z % i poniżej) bo na szkiełku to raczej nie jest to patrząc na wyniki ( mimo norm które piszesz) jest do przyjęcia. Ponieważ i tu są normy dla dorosłych. To normalne, że u dzieci jest więcej limfocytów LYM bo to one głównie biorą...
Źródło: atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?t=4110


Temat: Szpiczak od 2006 roku
32,8; PLT: 151. Krew obwodowa - morfologia data 22-10-2007 WBC: 0,18; NEUT: 0,01; LYM: 0,05; MONO: 0,02; RBC: 3,64; HGB: 11,2; HCT: 33,1; MCV: 90,9; MCH: 30,8, MCHC: 33,8; PLT: 21. Krew obwodowa - morfologia data 02-11-2007 WBC: 57,7; LYM: 1,1; MON: 1,7; GRA: 54,9; RBC: 2,95; HGB: 9,2; HCT: 26,8; MCV: 91; MCH: 31,3, MCHC: 34,4; PLT: 39. Szpik - mielogram (09.10.2007): Komórkowość: 15000/uL. Erytropoeza w normie. Aspirat szpiku ubogogrudkowy, preparaty o gęstości poniżej średniej. Lekko podwyższony odsetek neutrocytów. Odsetek plazmocytów w granicach normy Nie spotkano megakariocytów. Immunoglobuliny w surowicy (data 10.10.2007)...
Źródło: szpiczak.org.pl/forum/viewtopic.php?t=379


Temat: Problemy z gardłem od pół roku
[10^6/uL] HGB 15,5 [g/dL] HCT 45,1 [%] MCV 86,4 [fL] MCH 29,7 [pg] MCHC 34,4 [g/dL] PLT 234 [10^3/uL] RDW-SD 37,9 [fL] RDW-CV 12,1 [%] PDW 15,9 [fL] MPV 12,6 [fL] P-LCR 47,7 [%] powyżej normy (13,0-43,00) PCT 0,29 [%] NEUT 2,37 [10^3/uL] poniżej normy (5,00-7,00) 44,1 [%} (50,0-70,0) LYMPH 2,52 [10^3/uL] 46,8 [%] powyżej normy (25,0-40,0) MONO 0,41 [10^3/uL] 7,6 [%]...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4632


Temat: Reaktywne zapalenie stawów
Witam!!! Mam wielką prośbę do lekarzy, fachowców w dziedzinie reumatologii. Moja mama od kilku lat choruje na stawy, kregosłup. Poniżej zamieszczam kartę z ostatniej wizyty w szpitalu. Jeśli jest ktoś kto ... w wywiadzie. Choroba zwyrodnieniowa kregoslupa szyjnego. Niedoczynnosc tarczycy. WYNIKI BADAN: MORFOLOGIA: RBC -4,23 T/L, MCV - 77,Oum3,HCT-32,5% , WBC - 6,5G/L , HGB -11,1%, MCH-26,4 pg , MCHC -34,3g/dl PLYTKI KRWI: ... POZIOM PRZECIWCIAL DLA CHLAMYDlA TRACHOMATIS METODA ELISA- 0,010 EKG: Normogram. RZM 80/min. Obraz ekg w normie. WYNIKI BADAN RTG. (87.44) dn. 23.10.07 Rysunek sródmiazszowy w polach dolnych jest wzmozony. Poza tym...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=5930


Temat: Ciagle chora
544,00 IU/ml 0,00 45,00 H Wymazy będą chyba do tygodnia czasu. A z tych badań co wynika? Ta morfologia chyba taka sobie - niby ok, ale leukocyty na granicy normy, eozynofile poniżej normy - to chyba wskazuje na niską odporność? MCH na granicy i OB dwucyfrowe. Nie mówiąc już o dramatycznie wysokim IgE - a ja w dalszym ciągu nie mam pojęcia na...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8598


Temat: Peter Potrzebuję Twojej Pomocy
testy tarczycowe, lipidogram, testosteron. Lekarz twierdzi, że wszystko jest w normie. Nie dawno zrobiłam wymaz z gardła i nosa. Okazało się, że w wymazie z nosa mam gronkowca złocistego. Peter Pomóż Proszę! Poniżej załączam ostatnie wyniki badań. Oto wyniki: Leukocyty 3,3 tys/ul Erytrocyty 4,32 mln/ul Hemoglobina 12,6 g/dl Hematokryt 39,6 % MCV 91,7 fl MCH 29,2 pg MCHC 31,8 g/dl Płytki krwi...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4003


Temat: Padaczka u 2-letniej kotki - WYNIKI BADAŃ.
16.00) MCHC 289.0 g/l (min. 310.00 max. 360.00) PLT 392 G/l (min. 180.00 max. 550.00) Magnez 1.23 mmol/l (min. 0.60 max. 1.30) Potas 4.65 mmol/l (min. 3.00 max. 4.80) Sód 147.5 ... poniżej normy a także podwyższony hematokryt. Czy to jednak może świadczyć o zakażeniu organizmu pasożytami? Czy jednorazowe badanie kału jest wiarygodne? I jeszcze jedno - może ktoś będzie umiał mi wytłumaczyć dlaczego EOS w G/l jest w normie a w % już za wysoki? Jak to interpretować? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=8638


Temat: turyn 2006
(LEU,WBC) --- 4000 - 10000 /ul krwinki czerwone (ERY,RBC) --- 4200000 - 5400000 /ul hemoglobina (HGB) --- 12-16 g/dl hematokryt (HCT) --- 37-47 % MCV --- 81-99 fl MCH --- 27-31 pg MCHC --- 33-37 g/dl RDW --- 11.5-14.5 % płytki krwi (PLT) --- 130000 - 400000 /ul Sztuczny wzrost hematokrytu można osiągnąć stosując erytropoetynę (EPO), naturalny hormon produkujący czerwone krwinki (hemoglobinę). ... mają naturalnie wysoki hematokryt (endogeniczny), czasami znacznie przekraczający normy. Dlatego wysoki poziom hematokrytu nie może być dowodem stosowania dopingu, a narciarze, u których go stwierdzono, muszą poddać się kolejnym badaniom krwi ... przyjętą normę 50 proc. Gdy po tym czasie następne badanie wykaże spadek hematokrytu poniżej 50 proc., kolarz może wrócić do rywalizacji. Przepisy UCI dotyczące hematokrytu okazały się brzemienne w skutki dla...
Źródło: fbn.pl/viewtopic.php?t=6402


Temat: Badania
...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=31260


Temat: Prośba o interpretacje wyników
złogów. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka, naczynia jamy brzusznej i obie nerki e normie usg. Śledziona nieco powiększona -118x45 mm, echo w normie. Pęcherz moczowy gładkościenny, bez zmian. Przestrzeń zaotrzewnowa wolna. Odcinek ... jakieś inne badania w tym kierunku. ? Pediatria mojego dziecka zlecił wykonania badania krwi. Podaje wyniki Alat 36 U/l Aspat 29 U/l GGTP 51 U/l Glukoza 100 Mg/dl TSH 4,2 ulU/ml fT4 15,46 pmol/l OB 9 mm/h WBC 7,6 x10^3/ul RBC 4,43 x10^6/ul HGB 11,9 g/dl HCT 35 % MCV 79 fl PLT 450 x10^3/ul MCH 26,9 pg MCHC 34 g/dl...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=5282


Temat: Nadwrażliwość typu IBS
rodzinny Morfologia: Hematokryt HCT 42,8 Krwinki czerw. RBC - 5,01 Hemoglobina HGB - 14,4 Kwinki biale WBC - 5,4 Wskazniki czerwonokrwinkowe MCV - 85,4 MCHC - 33,6 MCH - 28,7 RDW-CV ... w normie cialka ketonowe nieobecne azotyny nieobecne leukocyty nieobecne erytrocyty nieobecne Kal krew utajniona -nieobecna jaja pasozytow nieobecne Badanie drugie, skierowal gastrolog, podejrzenie tarczycy WBC 5,50 RBC 4,83 HCB 14,00 HCT 38,80 MCV 80,3 MCH 29,0 MCHC 36,10 PLT 220 ALAT 31 U/I GGTP 20 U/I fosfaza alkaliczna (ALP) 99.00 U/I fT4 14,36 fT3 5,31 Antygen Giardia lamblia (metoda immunoenzymatyczna) Nieobecny Nastepnie...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2243


Temat: problem z ukladem pokarmowym
2.29 mmol/l adjusted calcium 2.3 mmol/l magnesium 0.76 mmol/l triglycerides 0.4 mmol/l (ponizej normy 0.6-1.1) Wet stwierdzil przeost flory i dal metronidazol i lacid i zmiane karmy na RC. Nie zmienilam ... najbliszego weta. Dostalam Ditivet 480 przez 5 dni po 2 tab dziennie. Moje pytanie brzmi:dlaczego za pierwszym razem lipaza byla podwyzszona a za 4 dni juz w normie? jakie badania mam...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10855